Book møde
Beregn
Realkredit Danmark

Retail-sektoren ramt af den perfekte storm

Efter et par gode år for retail er det nu for alvor hårde tider. Høj inflation og stigende renter har ført til den svageste udvikling i detailsalget siden årtusindeskiftet.

21 december - 2022

Tallene for årets første 10 måneder er dyster læsning for retailvirksomhederne. Med et fald i detailsalget på fire procent i forhold til samme periode i 2021 oplever branchen nemlig nu den svageste udvikling siden årtusindeskiftet.

”Efter imponerende vækstrater i detailsalget - målt i mængder – i både 2020 og 2021, så har 2022 indtil videre været et meget udfordrende år, hvor der på mange måder er tale om den perfekte storm. Udover at detailsektoren var i gang med en normalisering, som følge af at det igen blev muligt at bruge penge på rejser, koncerter, festivaler etc., så har den kraftige stigning i inflationen samtidig medført et historisk stort tab af købekraft, idet lønstigningstakten slet ikke har kunnet følge med inflationsudviklingen,” siger Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark.

Samtidig er renterne steget markant, og det presser også de virksomheder, der har behov for nyfinansiering eller står og skal lave en refinansiering af boliggælden. De stigende renter er også med til at presse forbrugertilliden, der igen smitter negativt af på forbruget.

Det er altså hårde tider, men der er dog lys for enden af tunnelen. For stigende inflation og renter er netop cykliske udfordringer og ikke strukturelle. Det kan betyde, at detailsalget måske kan nøjes med negativ vækst i ét til to år. Til sammenligning faldt detailsalget seks år i streg i forbindelse med finanskrisen. 

”Efter imponerende vækstrater i detailsalget - målt i mængder – i både 2020 og 2021, så har 2022 indtil videre været et meget udfordrende år, hvor der på mange måder er tale om den perfekte storm”.

Trenden er brudt - kortvarigt
Ser man på de strukturelle udfordringer så har det seneste år dog også vist sig specielt. For gennem mange år har der været en tydelig trend mod færre og færre butikker, men data for 2021 viser, at der rent faktisk åbnede flere retail virksomheder i perioden. 

”Det stigende antal butikker/retail virksomheder skal ses i lyset af en meget høj vækst i detailsalg, som – i mængder – steg med 4,3 procent i 2021. Der er tale om den kraftigste stigning siden 2005, hvilket til dels må tilskrives nedlukningerne særligt i årets første måneder, men også mod slutningen af 2021, som betød, at forbrugerne ikke kunne bruge penge på koncerter, restauranter, sportsarrangementer, rejser m.m. og derfor i stedet brugte pengene på forbrugsvarer”, siger Mark Gibson.

Men selv om data for 2021 viser en stigning i antallet af butikker, så er der ikke noget, der tyder på, at trenden med pressede butikker og retail virksomheder er på retræten. For butikkerne, der alene eksisterer på nettet, er fortsat på vej frem, og det samme er e-handlen generelt. Samtidig fortsætter de mindre butikker med at tabe markedsandele til de større butikker.
 
”Strukturelle trends er noget, som ikke ændrer sig fra år til år, men er flerårige tendenser. Antallet af butikker vil fortsætte med at falde, og det vil især være de små og mindre retail virksomheder, som forsvinder. E-handlens andel af detailsalget fra rene netbutikker vil også fortsætte med at stige, svarende til den historiske trend,” lyder det fra Mark Gibson.

Overvejer I at omlægge jeres realkreditlån hos os – og få trygheden ved fast rente? Prøv vores nye omlægningsberegner og se med det samme, hvad det koster.