Book møde
Beregn
Realkredit Danmark

Nu tæller solceller med i ejendomsvurderingen

Nyt tiltag fra Realkredit Danmark betyder, at solceller nu tæller med i vurderingen af erhvervsejendomme. Det skal bane vejen for endnu flere solcelleanlæg.

03 januar - 2023
De høje energipriser er hård kost for både private og virksomheder, men de voldsomme priser sætter også skub i den grønne omstilling, hvor især vind- og solenergi står højt på agendaen. Især solenergi har været interessant for virksomhederne, der ofte har bygninger, der kan være egnede til solceller, men prisen har været en barriere. 

Nu har Realkredit Danmark lanceret et nyt initiativ, der skal gøre den barriere lidt lavere. Helt konkret betyder det, at Realkredit Danmark er begyndt at værdiansatte ejendomme med solceller på en ny måde, som tager højde for den merværdi, solcellerne giver. Det betyder, at solceller i højere grad kan finansieres via realkreditlånet, og det vil forhåbentlig skubbe yderligere til udbredelsen af solceller på erhvervsejendomme.

”Solceller er meget egnet til mange virksomheder, fordi de allerede har bygninger, som er klar til at få solceller på taget. Vi tror på, at markedet for solceller kan vokse markant, og som realkreditinstitut vil vi også gerne være med til at vise vejen og skabe et endnu større incitament til at investere i solceller. Det er er gevinst for miljøet, men for den enkelte virksomhed giver det også flere muligheder – både i forhold til at etablere selve solcellerne, men naturligvis også i forhold til at nedbringe ens udgifter til strøm,” siger Kamilla Hammerich Skytte, der er administrerende direktør i Realkredit Danmark.  

”Solceller er meget egnet til mange virksomheder, fordi de allerede har bygninger, som er klar til at få solceller på taget. Vi tror på, at markedet for solceller kan vokse markant, og som realkreditinstitut vil vi også gerne være med til at vise vejen og skabe et endnu større incitament til at investere i solceller.” udtaler Kamilla Hammerich Skytte, administrerende direktør i Realkredit Danmark

Varme på solenergi
Og noget kunne tyde på, at både private og virksomheder har set sig varme på solceller. De første ni måneder af 2022 viste nemlig en stigning i solenergiproduktionen på hele 68,4 procent i forhold til samme periode året før (Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i de første ni måneder af 2022 | Energistyrelsen (ens.dk)). Forklaringerne var de mange solskinstimer kombineret med en løbende udbygning af solcelleanlæg.  

Løsningen fra Realkredit Danmark vil forhåbentlig puste yderligere til den udvikling, hvor det altså ikke alene handler om etableringen af solceller, men også rå business i forhold til at skabe en merværdi i virksomheden.   

”Vi lader el produktionen fra solcellerne indgå som en indtægt, når vi vurderer ejendommens værdi. Så stiger ejendommens vurdering. Og når ejendommen stiger i vurdering, kan man også låne flere penge i den. Vi har bl.a. haft et eksempel på en større boligudlejningsejendom, som havde et årligt strømforbrug på ca. 120.000 kroner. Via det solcelleanlæg de fik indlagt i ejendommen, kunne de helt elimimere den udgift. Det gav en merværdi på ejendommen på ca. 2,5 millioner kroner,” fortæller Niels Bang-Hansen, erhvervskundedirektør i Danske Bank.   

Sådan fungerer Realkredit Danmarks model for solcellefinansiering 

  • RD indregner indtægter fra solceller opsat på bygningen enten i form af reducerede el udgift for bygningens drift, indtægt fra salg af el til el nettet eller ved at fastsætter en pris per kilowatt for overskydende el ud fra hvor meget ejendommens solcelleanlæg kan producere. 
  • Det bruger RD som basis for at vurdere indkomsten fra solcellerne, som på den måde kan regnes med i værdiansættelse af ejendommen. 
  • Selve anlægsprisen indgår ikke i beregningen.

Vil du vide mere?

Overvejer du et solcelleanlæg til din virksomhed, og har du spørgsmål til finansieringen, så er du altid velkommen til at kontakte din rådgiver eller ringe til Realkredit Erhverv Direkte på telefon 45 14 01 00.  

Book møde