Book møde
Beregn
Realkredit Danmark

Fremgang for hotelbranchen

I 2023 vendte de udenlandske gæster tilbage til de danske hoteller,
hvilket især de københavnske hoteller nød godt af. 

06 marts - 2024

Ser man nærmere på nationalitet, så var det især gæster udenfor Danmarks nærområde, der fandt vej til de danske hoteller. For mens antallet af gæster fra Tyskland, Norge og Sverige faldt med 9 procent, så steg antallet af gæster udenfor de områder med 24 procent. 

Firmagæster lader stadig vente på sig
Hvis man sammenligner med 2019, det sidste ”normale” år før Coronakrisen, så steg antallet af danske gæster med 20 procent, mens de udenlandske overnatninger kun var 2 procent højere. 

Ser man på de udenlandske overnatninger, så dækker tallet over en positiv udvikling i antallet af overnatninger foretaget af udenlandske turister, som steg 7%, men også en mindre positiv udvikling da antallet af udenlandske firmagæster var 4 procent lavere. 

”Firmagæsterne har endnu ikke i samme omfang fundet vej tilbage til de danske hoteller, som vi så før Coronakrisen. Det kan skyldes flere ting, men den digitale udvikling med online-møder og en skærpet opmærksomhed på klima og dertil færre flyrejser spiller helt sikket en rolle,” siger Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark.

Stadig ikke tilbage på niveau
Ser man på belægningsprocenten så er den positive udvikling også afspejlet der. Især i København, for ser man på hoteller udenfor Region Hovedstaden så faldt antallet af solgte værelser med 1 procent, og da kapaciteten steg med 2 procent, så faldt belægningsprocenten til 52 procent i 2023 fra 54 procent i 2022. 

I København, hvor udenlandske gæster betyder rigtig meget, steg antallet af solgte værelser dog med 11 procent i 2023, og da kapaciteten kun blev forøget med 3 procent, så steg belægningsprocenten til 69 procent fra 63 procent i 2022. 

I 2019 var belægningsprocenten på 75 procent, så der er fortsat et stykke vej, før niveauet fra før Coronakrisen er indenfor rækkevidde. 

”Alt i alt viser tallene en positiv udvikling i hotelbranchen i 2023, især i København, hvor udenlandske gæster vendte tilbage i stort antal. Der er dog stadig et stykke vej, før branchen er tilbage på niveauet fra før Coronakrisen”, siger Mark Gibson.