Book møde
Beregn

Hvad er gældsfaktor?

Hvad betyder din indkomst og gæld for dine muligheder for at låne til en bolig? Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om gældsfaktor og lånegodkendelse.

Guide til boligkøb

Se, hvilke trin du skal igennem, og hvad du skal være særlig opmærksom på, når du vil købe og låne til et hus eller en lejlighed.

Guide til boligkøb

Hvad er gældsfaktor?

Gældsfaktor lyder både fjernt og abstrakt. Men konkret er det et nøgletal, der sætter det du tjener i forhold til det, du låner. Når du ansøger om et boliglån, indgår din gældsfaktor i vurderingen af din økonomi. Derfor kan den være afgørende for, om du kan låne til din drømmebolig.

Jo lavere tal, jo bedre er dine muligheder for at låne til boligen:

  • En lav gældsfaktor betyder, at din gæld er lav i forhold til din indkomst. Det kan øge dine muligheder for at få et boliglån.
  • En høj gældsfaktor betyder, at din gæld er høj i forhold til din indkomst, og det kan alt andet lige gøre det sværere at blive godkendt til at låne til boligen.

 

Din gældsfaktor er dog kun et af flere nøgletal, der bruges til at vurdere, om du kan låne til drømmeboligen. Udover gældsfaktoren ser vi bl.a. også på din udbetaling og dit rådighedsbeløb i boligen, du vil købe. Derfor anbefaler vi, at du får en rådgiver til at hjælpe dig med at vurdere din samlede økonomi og dine muligheder.

Se også: Find boliger der matcher din økonomi med Danske Banks boligværktøj

Hvordan beregnes gældsfaktor?

Du kan beregne din husstands gældsfaktor ved at dividere den samlede gæld med den årlige bruttoindkomst i husstanden. Husk at medregne alle lån, fx boliglån, billån, studielån, forbrugslån og kassekreditter – også selvom du ikke bruger dem.

Eksempel på beregning af gældsfaktor:

Hvis den samlede gæld er på 2.000.000 kroner, og husstandens årlige indkomst før skat er 700.000 kroner, giver det en gældsfaktor på 2,86 (2.000.000 kroner divideret med 700.000 kroner).

Hvornår er en gældsfaktor lav eller høj?

Finanstilsynet anbefaler, at din gældsfaktor som boligkøber typisk ikke bør overstige 3,5 til 4. Det er en rettesnor, der skal være med til at sikre, at boligkøbere ikke låner mere, end de har råd til.

Husk: Tallene er vejledende, og der indgår flere nøgletal i den samlede vurdering af, om din økonomi kan bære købet af den nye bolig. Vi anbefaler, at du kontakter din bank eller dit realkreditinstitut. Så kan du få klarlagt dine muligheder.

Hvordan kan man forbedre sin gældsfaktor?

Hvis din økonomi ikke er klar til boligkøb nu og her, er der flere ting, du kan gøre. Ved at lægge en plan for, hvordan du styrker din økonomi, kan du over tid forbedre din gældsfaktor og dermed dine muligheder for at købe drømmeboligen.

Når du vil forbedre din gældsfaktor, kan det enten ske ved at reducere gælden i din husstand, øge indkomsten eller en kombination.

Har du gæld med høj rente, som fx forbrugslån eller kreditkortgæld, så kan det være en god ide at starte med at betale af på den dyre gæld først. Du kan også undersøge, om det er muligt at omlægge den dyre gæld til lån med en lavere rente. Måske kan det sænke dine månedlige betalinger og skabe luft til at betale mere af på gælden.

Det er en god ide at lægge et budget, så du får overblik over, hvad du bruger penge på. Måske kan du frigøre penge, der kan bruges til at betale af på din gæld eller øge din opsparing, så du skal låne færre penge, når boligen skal købes.

Hvis din indtjening stiger, fx på grund af et nyt job eller en lønforhøjelse, vil det naturligvis også forbedre gældsfaktoren og hjælpe dig med at blive klar til boligkøb. 

 

Se også: Guide til boligkøb

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Vil du vide, hvad du kan købe bolig for?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på her. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde    Bliv ringet op