Book møde
Beregn
Værd at vide

Hvad betyder indfrielse af lån?

Indfrielse af lån betyder, at du tilbagebetaler dit lån. De fleste indfrier ved en omlægning eller rentetilpasning. Læs mere om, hvad det betyder for dig.

Værd at vide om indfrielse af lån

Indfrielse af lån betyder, at du tilbagebetaler dit lån. Det kan ske ved lånets udløb eller før tid. Du kan både indfri dit lån i forbindelse med afvikling og omlægning (fx til et nyt realkreditlån). 

Når du betaler dit lån tilbage efter den aftalte låneperiode, kaldes det også for en ordinær indfrielse af lån. Hvis du indfrier lånet før tid, kaldes det for en førtidig indfrielse. 

Ønsker du at indfri eller omlægge dit realkreditlån, kan det betale sig at tænke over, hvornår du gør det. Der kan nemlig være penge at spare, hvis du er opmærksom på fristerne og mulighederne ved indfrielse af lån.

Hvordan foregår indfrielse af lån?
Du indfrier dit realkreditlån ved at opsige lånet og betale restgælden. Det er forskelligt fra låntype til låntype, hvordan indfrielse af lån foregår. 

For fastforrentede lån, kan du opsige lånet til termin eller som en straksopsigelse, hvis du ønsker at indfri lånet før. Når du indfrier lånet til termin, er der en opsigelsesfrist, som typisk er 2-3 måneder før terminen. Et FlexLån® kan opsiges til kurs 100 i forbindelse med at lånet skal rentetilpasses. Du kan dog altid indfri lånene til markedskurs.

I dokumentet Lånetyper og forretningsbetingelser (pdf) kan du læse mere om bl.a. opsigelsesfrister. 

Hvordan indfrier jeg et fastforrentet lån?
Med fastforrentede lån har du det, der kaldes for en konverteringsret. Det betyder, at du kan indfri lånet til kurs 100, hvis du opsiger det til termin, uanset hvad markedskursen er. 

Indfrier du dit lån før tid, skal du betale terminsydelse helt frem til det fastsatte tidspunkt for indfrielsen. Med en pari- straksindfrielse indfrier du lånet med det samme. Hvis du gør det, skal du betale en differencerente, som er renten fra du opsiger lånet og frem til den termin hvor obligationerne kan opsiges.

Differencerenten er forskellen mellem den rente, der skal betales til obligationsejeren, og den rente Realkredit Danmark kan tilbyde dig for at have pengene til obligationsejeren stående i perioden. Du kan trække renten fra i skat.

Når du indfrier et fastforrentet lån, før løbetiden udløber, skal du dermed stadig betale terminsydelse frem til det fastsatte tidspunkt for indfrielsen. Derfor kan det være en god ide at gøre dette ved de fire indfrielsestidspunkter om året. 

Læs også: Fast eller variabel rente?

Hvordan indfrier jeg lån med variabel rente?
Indfrielse af lån med variabel rente foregår på en anden måde end med fastforrentede. Selvom du som låntager typisk oplever lånet som ét lån, er der i virkeligheden tale om flere korte lån, som er sat sammen.

Et FlexLån®  kan fx opsiges, når lånet skal rentetilpasses. Har du fx et F3-lån, sker det hvert tredje år, mens det er hvert femte år med et F5-lån. Du kan fortsætte med et nyt lån med variabel rente eller omlægge til et fastforrentet lån i forbindelse med rentetilpasningen.

Når lånet opsiges, sker det til kurs 100. Det betyder altså, at du sparer mange af omkostningerne, som ellers er forbundet med opsigelse eller omlægning af lån. Opsigelsesfristen er 2-3 måneder før rentetilpasningen. 

Det er dog altid muligt at indfri et rentetilpasningslån til markedskurs, men et rentetilpasningslån består af inkonverterbare obligationer. Det betyder, at du risikerer at betale mere end restgælden, hvis du indfrier lånet på andre tidspunkter end ved en rentetilpasning. Du er nemlig ikke garanteret en kurs på 100, hvis det ikke sker i forbindelse med en rentetilpasning, da markedskursen kan svinge.  Indfrier du lånet til markedskurs, afhænger omkostningerne af, hvor lang tid du har til næste rentetilpasning.

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde        Bliv ringet op