Book møde
Beregn
værd at vide

Hvad er kurs på realkreditlån?

Kursen på realkreditlån er prisen på obligationerne bag dit lån. Den har betydning for, hvad du får udbetalt. Læs mere her

Ved du, at du kan følge med i kursen på vores lån?                                 

Se aktuelle kurser her

Kursen på et realkreditlån er prisen på dine realkreditobligationer. Den svinger over tid, og det har bl.a. betydning for, hvor meget du får udbetalt, eller hvad din rente på lånet bliver. 

Når du optager et realkreditlån, udsteder realkreditinstituttet obligationer, som de herefter sælger på markedet for dig som del af en serie. Det er udbud og efterspørgsel, som afgør kursen.

Vælger du et fastforrentet Obligationslån, så er kurstabet forskellen mellem, hvad du låner, og hvad du får udbetalt (før andre omkostninger er betalt). 

Hvis du tager et fastforrentet obligationslån på 1 mio. kroner til kurs 98, vil kurstabet være på 2 procentpoint. Det betyder, at hvis du gerne vil have udbetalt 1 mio., skal du låne 1.020.000 kroner. 

FlexLån®, FlexLife® med variabel rente og Kontantlån med fast rente bliver dit kurstab eller din kursgevinst i stedet omregnet til rente. Så her er kursen med til at bestemme renten på dit lån – og ikke hvilket beløb, du i sidste ende får udbetalt. Jo højere kurs, jo lavere rente.

Hvorfor skal kursen være så tæt på 100 som muligt?
Når du skal optage et realkreditlån, er kursen den pris, du får fra salget af obligationer. Skal du indfri dit realkreditlån (fx i forbindelse med en omlægning), er kursen den pris, du skal betale for at købe obligationerne tilbage. 

Kurs 100 (også kaldet kurs pari) er et vigtigt tal. Når kursen på dit fastforrentede realkreditlån kommer over 100, lukker obligationsserien. 

Så meget får du som tommelfingerregel udbetalt, hver gang du låner 100 kroner:

Kurs 98 – 98 kroner
Kurs 100 – 100 kroner
Kurs 102 – 102 kroner 

Hvis kursen på et fastforrentet obligationslån er under 100, taber du så at sige penge, når du låner. Derfor er det en fordel, at kursen er så tæt på 100 som muligt, når du skal låne. Låner du fx 1 mio. til kurs 95, får du kun 950.000 kroner udbetalt. I sjældne tilfælde kan du låne til over kurs 100. 

Hvis du skal indfri dit realkreditlån eller omlægge dit realkreditlån, er du interesseret i en så lav kurs som muligt. På den måde betaler du under 100 kroner for hver 100 kroner, du har lånt. Husk også at tage hensyn til renten, når du kigger på lån.  

Bør jeg kurssikre mit lån? 
Når vi taler om kurs på realkreditlån, er der faktisk to kurser, du skal være opmærksom på – tilbudskurs og udbetalingskurs. 

Tilbudskurs er den kurs, du får ved et lånetilbud, baseret på gennemsnitskursen fra den foregående børsdag.  Se aktuelle tilbudskurser her

Udbetalingskursen er den kurs, du får lånet udbetalt på baggrund af. Kursen på realkreditlånet kan ændre sig, fra tilbuddet er givet, til lånet skal udbetales. Du kan med andre ord risikere, at du ikke får lige så mange penge udbetalt, som du regnede med. 

Hvis du vil kende beløbet, du får udbetalt, kan du benytte dig af kurssikring. Her låser du kursen fast mod et mindre beløb – og så ved du med sikkerhed, hvor mange penge du får udbetalt. Uanset hvad der sker med kursen i mellemtiden. 

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend.

Se, hvad du får hos os

Fik du svar på dine spørgsmål?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål, du ikke fik svar på. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde        Bliv ringet op